Stress

een wolf in schaapskleren

Wat is stress?
Stress is een angstreactie, waarbij het lichaam zich voorbereid op een zware inspanning. Hiervoor maakt het lichaam extra energie vrij. Een gezonde stressreactie duurt kort, waarbij het lichaam de extra energie verbruikt. Daarna treedt ontspanning op, waardoor het het lichaam weer kan herstellen.

Wat is chronische stress?
Als stresssituaties weken of maanden duren, raakt het lichaam ontregeld. Dit heet chronische stress. Bij chronische stress blijft het gaspedaal als het ware hangen. De hartslag en ademhaling zijn blijvend verhoogd, ook tijdens het slapen. Het lichaam kan dan niet meer goed rusten of herstellen. In het begin wordt chronische stress als prettig ervaren, omdat dan veel energie vrijkomt. Het voelt of je de hele wereld aankan. Vervolgens ontstaan uitputting en allerlei klachten. Dat komt door de hormonale ontregeling en verzwakking van het  immuunsysteem.

Burnout
Chronische stress is een proces van roofbouw. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burnout. Bij een burnout is het lichaam ernstig ontregeld en uitgeput geraakt. Onder invloed van te veel "stresshormonen" veranderd de aansturing van de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met een burnout moeilijk onthouden, concentreren en overzicht houden. Ook het emotionele brein raakt overprikkeld, waardoor iemand snel angstig, boos, verdrietig of depressief kan worden.

Herstel bij burn-out
Mensen hebben in eerste instantie niet in de gaten dat zij in een burnout proces verkeren. De klachten waarmee zij de huisarts bezoeken worden vaak onvoldoende herkend en/of onjuist behandeld. Hoewel een rustkuur, slaapmedicatie of antidepressiva het herstel kunnen ondersteunen, biedt het geen oplossing voor de onderliggende stressproblematiek.

Verantwoord herstellen
De begeleiding naar herstel is complex en daarmee werk voor deskundigen. Arbo Coaching biedt een volledig en uitgebreid herstelprogramma aan, waardoor spoedig herstel optreedt en weer opgebouwd kan worden in arbeid. Lees hier verder over ons burnout herstelprogramma