Stress

een wolf in schaapskleren

Wat is stress?
Stress is een angstreactie, waarbij het lichaam zich voorbereid op een zware inspanning. Een gezonde stressreactie duurt kort, waarbij de vrijgekomen energie wordt verbruikt. Wanneer de stresssituatie lang aanhoudt (bijvoorbeeld bij piekeren) of wanneer stresssituaties elkaar veelvuldig opvolgen (bijvoorbeeld bij spanningen op het werk) wordt de vrijgekomen energie niet verbruikt. Het lichaam krijgt niet de gelegenheid te herstellen. Er ontstaat chronische stress.

Wat is chronische stress?
Bij chronische stress blijft het gaspedaal als het ware hangen. De hartslag en ademhaling zijn blijvend verhoogd, ook tijdens het slapen. Het lichaam kan dan niet meer goed rusten of herstellen. In het begin wordt chronische stress als prettig ervaren, omdat dan veel energie vrijkomt. Het voelt of je de hele wereld aankan. Vervolgens ontstaan uitputting en allerlei vage klachten. Dat komt door de hormonale ontregeling en verzwakking van het  immuunsysteem.

Burnout
Chronische stress is een proces van roofbouw. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burnout. Het lichaam is uitgeput en fysiek ontregeld geraakt. Onder invloed van te veel "stresshormonen" veranderd de hersenfunctie tijdelijk. Hierdoor kunnen mensen met een burnout moeilijk onthouden, concentreren en structureren. Ook het emotionele brein raakt overprikkeld, waardoor iemand snel angstig, boos, verdrietig of depressief kan worden.

Herstel bij burn-out
Mensen hebben in eerste instantie niet in de gaten dat zij in een burnout proces verkeren. De klachten waarmee zij de huisarts bezoeken worden vaak onvoldoende herkend en/of onjuist behandeld. Hoewel een rustkuur, slaapmedicatie of antidepressiva het herstel kunnen ondersteunen, biedt het geen oplossing voor de onderliggende stressproblematiek.

Verantwoord herstellen
De begeleiding naar herstel is complex en daarmee werk voor deskundigen. Arbo Coaching biedt een volledig en uitgebreid herstelprogramma aan, waardoor spoedig herstel optreedt en weer opgebouwd kan worden in arbeid. Lees hier verder over ons burnout herstelprogramma